събота, 15 април 2017 г.

Мазурек с бял шоколад




Мазурек е традиционен полски десерт, който се приготвя за великденските празници. В основата си е маслен блат, който се покрива с крем и сладко. Често се декорира със сушени плодове и ядки. Името му произлиза от регион в централна Полша, също се твърди, че идва и от името на традиционен народен танц. Рецептата има източен корен, който датира от 17ти век. 



Време: 40 мин.
Порции: 6-8 бр.

Продукти:

Тесто:
100 г брашно
80 г кайсиеви ядки
1 с.л. захар
100 г масло
2 с.л вода

Крем:
300 мл. прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте*
1 жълтък
80 г бял шоколад Гайо "Opera"

Декорация:
сладко от кайсии
кайсиеви ядки
бял шоколад

*нишестето може да се замени с брашно 2 с.л брашно от елда

Кайсиевите ядки се запичат, след което се охлаждат и натрошават на ситно. 

Студеното масло се раздробява с брашното, захарта и смлените ядки. Разронва се на трохи. За да се събере добавете малко студена вода. Оформете на топка и го оставете да почине в хладилник за 20 мин. 

Разточете тестото на кора с дебелина 0.5 см. Изрежете под формата на яйца. От останалото тесто изплетете плитка за да оформите ръба. За да залипите плитката към блата трябва да намажете ръба му с малко вода и да притисните двете части една към друга. Дъното на блата набодете с вилица за да не се надига при печенето.

Блатът се пече за 20 мин. в предварително загряна до 180С фурна. След като е готов се оставя да изстине напълно върху решетка.


Кремът се приготвя като се кипне 250 мл. мляко със захарта. От него се добавят няколко лъжици към останалите 50 мл. мляко, в които е разбит жълтъка и брашното или нишестето, за да се темперират. Двете течности се смесват и се варят до сгъстяване, като се бърка непрекъснато за да не загори на дъното. Когато кремът е готов към него се добавя натрошеният бял шоколад. 

Блатът се покрива с крем, щом изстине напълно и стегне върху него се разпределя сладко от кайсии. Поръсва се с ядки и бял шоколад.


Творим рецептите ГАЙО в кухнята на I Love Our Dreams

Няма коментари:

Публикуване на коментар