сряда, 23 май 2012 г.

Стойността на храната


Още в самото начало на идеята "Гайо Шоколад" до изискванията, които си бяхме поставили за чиста, качествена и пълноценна храна, стоеше и етичният въпрос за произхода на суровините. Четохме доста материали за шоколадовия бизнес и за това колко опорочен може да бъде от морална гледна точка спрямо потребителя и спрямо всички хора, които работят по веригата. Преди това никога не се бяхме замисляли, че шоколадовите десерти, които купувахме са много изстрадани и горчиви и че голяма е вероятността какаото, което съдържат да е резултат от детска експлоатация. Причината това да се промени е липсата на желание, воля и човешки ценности както при управляващите, така и при големите групи, преработващи какао. Затова и за нашия шоколад избираме единствено чисти сортове, сертифицирани "Fair Trade" от Международна организация за етикетиране за справедлива търговия.

Все повече се убеждаваме, че стойността на храната се определя и от човешките условия,при които тя се произвежда. От храната зависи не само нашето здраве и бъдеще, но и устойчивото ни развитие, като човечество. Затова и се стремим от оформени консуматори да се превърнем в по-отговорни потребители, чиито избор на храна да бъде продиктуван от повече мисъл.

Още по темата за детската експлоатация в шоколадовия бизнес:





Няма коментари:

Публикуване на коментар