четвъртък, 23 август 2012 г.

Защо дори тъмният шоколад не е добре да бъде с черен цвят?





Естественият цвят на какаовото зърно е кафяв с по-тъмни или по-светли нюанси, доближаващи се до червеното. Кафявият цвят на какаовото зърно се запазва и в крайния продукт, т.е. шоколада, когато обработката на какаовите зърна е сведена до минимум. Дори какаовата паста, която съдържа 100% какао е с хубав кафяв цвят, но не и черен.

99% от какаовите зърна, които пристигат в индустриалните фабрики за шоколад претърпяват процес на алкалинизация. Казано с няколко думи, какаовите зърна се третират с химически продукти, които допринасят за по-добът вкус, в случай, че се използват по-лоши сортове какао, подобрява се и аромата на какаото и цветът му  става черен. Какаото става по-лесно за обработка,но най-важното обаче е че по време на този процес антиокисдантите, витамините, които се съдържат в какаовите зърна се унищожават. Какаовата маса, която се предлага на пазара е направена изцяло от зърна, предварително алкалинизирани. Предимството да работим директно от какаовите зърна ни дава възможност да работим с какаови зърна, които не третираме химически. По този начин се стремим максимално да запазим полезните съставки,за да бъде шоколадът ни истински и здравословен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар