понеделник, 23 януари 2012 г.

Блокче здраве

През 1880г. френски офицер пише в своите мемоари историята за висш съветник в Доминиканската република:

"Запознах се с един съветник, на около 100 години, който през последните тридесет години от живота си се храни единствено с шоколад и бисквити с подправки. Вечер хапва малко супа, но никога риба, месо или друга храна. Удивявам се на пъргивината и енергията му, когато сам без помощ язди своя кон."



Днес какаото и какаовото масло, двете основни и най-скъпи съставки на шоколада, продължават да се славят със своите здравословни качества. Необходимо е обаче да уточним, че в 90% от шоколадовите изделия тези две съставки се заменят от заместители, които на вкус наподобяват на какао и какаово масло, но не съдържат чудните лечебни своества. Ето защо, когато говорим за това колко полезен е шоколадът имаме предвид този, който съдържа истински какаова маса и какаово масло.

Съвременната наука разкрива магията на какаото, откривайки в него вещества полезни за човека. Днес е известно, че блокче шоколад съдържа повече антиоксиданти от чаша червено вино или същото количество боровинки, спанак, или чушки. Професор Норман Холинберг от Харвардския университет прави изследване сред индианското племе Куна в Централна Америка. Хората от племето отглеждат свое какао, което консумират под формата на топла напитка. Изследванията показват, че те не страдат от високо кръвно налягане и диабет. Взимайки предвид различни фактори, Професор Холинберг е убеден, че това се дължи на честата консумация на какао.

Какаовите зърна са богати също така и на витамини, минерали, фосфор, желязо. И както всички добре знаем хапка шоколад ни кара да се чувстваме по-добре. Повечето от съставките на шоколада имат своеството да подобрят настроението, да понижат чувството на депресия и психическа умора. Фенилетиламинът съществува в мозъка и  се произвежда, когато сме влюбени, но той е също така ключова съставка на шоколада. 

Осъзнавайки всички тези полезни качества на шоколада, може би е крайно време да оставим зад себе си чувството на вина, когато ни се похапва малко шоколад. Избирайки истински шоколад с високо съдържание на какао, си подаряваме здраве и удоволствие.  

2 коментара:

Йоана Петрова каза...

...и се чувстваме като влюбени. :-)

Мисията ви е едно най-хубавите неща, на които ще бъда свидетел и изпитател. :-) Нямам търпение.
Адмирации за куража и пожелание за нестихващ ентусиазъм!

GAILLOT Chocolate каза...

О, Йоана, толкова ни развълнува ! Благодарим ти, че си с нас още от самото начало. Подкрепата ти ни дава сили :-).
Надяваме се скоро да дегустираме заедно :-)

Публикуване на коментар