неделя, 19 февруари 2012 г.

Как да дегустираме шоколад ?


Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента.Сами или в компания на приятели дегустирането на шоколад е разпускащо преживяване, което доставя удоволствие за сетивата и Ви пренася в други светове. Как да опитваме и откриваме ароматите на шоколада, как да разберем дали хапваме истински шоколад?

Преди да купим шоколад е добре да прочетем внимателно съдържанието на етикета. Качествените шоколади съдържат единствено какаови зърна (какао и какаово масло) и нерафинирана захар. Ако върху етикета присъстват други съставки, това означава, че естествените и полезни вещества, които намираме в какаовите зърна са били заместени с други, изкуствени, които може би са подобни на вкус, но не притежават полезните качества на какаото.

Преди да опитате парченце шоколад насладете се на външния му вид. Хубавият шоколад ще ви накара да се усмихнете при вида на блясъка и нежния му кафяв цвят. Отчупете парченце от блокчето шоколад, звукът е ясен и звучен. Преди да го опитате, вдъхнете от аромата му. Много от шоколадите, направени от не толкова качествено какао са ароматизирани с доста голямо количество ванилин, който има за цел да прикрие лошия, натрапчив мирис на изкуствените добавки и заместители. Ще разберете дали един шоколад си заслужава, ако усетите аромати на какао, ядки, подправки, кафе, плодове...

Поставете парченцето шоколад под небцето, не го сдъвквайте, оставете го да се разтопи и се наслаждавайте... при допира с топлината, какаовото масло започва малко по малко да се топи, предизвиквайки усещане за сладост. Много често какаовото масло се замества с други мазнини; веднага ще усетите разликата: 
растителната мазнина се разтапя почти моментално, нежното усещане при допир с какаовото масло е дълготрайно и гали небцето.

Малко след усещането за мекота ще почувствате първите вкусови нотки... с това започва и Вашето пътешествие.




Финият шоколад е този, който е изработен от качествени какаови зърна с чист произход, които носят особеностите на климата и почвата, при които са били отглеждани. Той не се нуждае от допълнителни аромати поради простата причина, че притежава естествени, красиви и уникални ухания. Пред Вас ще се разкрие цяла палитра от естествени вкусове, които са успели да се развият по време на различните етапи от изработването на шоколада. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар