понеделник, 6 февруари 2012 г.

" Чаша горещ шоколад, моля! "

След пренасянето на първите какаови зърна в Европа през 15 век шоколадът е новата мода сред аристокрацията. Първоначално шоколадът се е консумирал единствено под формата на топла напитка с подправки и захар. Приготвянето на чаша горещ шоколад е било истински ритуал, който включвал използването на следните инструменти:

- метатe: камък за стриване на изпечените зърна
- мусоар: дървена бъркалка за образуване на хубава пяна
мансерина: чинийка, която държи стабилно чашата шоколад и я предпазва от разливане
- шоколатиера: каничка за шоколад, позволяваща разбъркването и образуването на пяна преди сервиране



Дегустирането на различни видове топъл шоколад се е осъществявало най-вече в "Шоколадовите къщи". Тези развлекателни клубове са предлагали чудната напитка, придружена от игри на карти, концерти или политически дискусии. Във Франция шоколадът се е сервирал първоначално единствено в двореца на краля, в понеделник, сряда и четвъртък. А шоколатиерата се е превърнала в един от най-ценените подаръци сред аристократите. Също като виното, френският  шоколад е трябвало да бъде чист, богат, плътен и едновременно изпълнен с финес и аромати. 

През 1847 в Англия се изработва първото шоколадово блокче. От този момент шоколадът достига до всички хора от народа. Основават се една след друга многобройни работилници за шоколад, в които се заражда европейската традиция за изработване на шоколад от какаови зърна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар