четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Печене на какаовите зърна




След селекцията на какаовите зърна, тяхното изпичане е важен процес, който има за цел да разкрие скрити аромати, характерни за всеки сорт. Суровите какаови зърна са леко кисели и горчиви на вкус и честно казано не наподобяват шоколад. Печенето позволява на зърната да разкрият балансирани и развиващи се аромати, сред които е хубавият оформен шоколадов вкус. Ароматите, които се отделят по време на печенето ни карат всеки път да пътуваме надалеч, да усетим миризмата на пръст, гора, екзотични плододе или подправки.


Избираме температурата и времето за печене много внимателно в зависимост от сорта, от резултата и от вкусовете, които искаме да събудим у зърната. Тук е мястото да уточним,че изпичането, което практикуваме цели да запази полезните съставки, като витамини и антиоксиданти. Този процес е много личен, зърна от един сорт, изпечени от двама шоколатиери ще бъдат с различен вкус. Ето защо изпичането на какаовите зърна на място в нашата работилницa ни позволява да създадем шоколад с единствен по рода си характер и вкус. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар