петък, 17 февруари 2012 г.

Занаятчийският шоколад: най-богат на антиоксиданти


Учените по хранителни технологии продължават да изследват качествата и съставките на шоколада и какаовите зърна. В италианска научна статия от 2008год. "Срaвнителен анализ между антиоксидантите в занаятчийски шоколад и тези в индустриални шоколади" авторите излагат резултатите от изследването:

- Антиоксидантите и биоактивните съставки в шоколада се запазват много по-добре при изработването на шоколад директно от какаовите зърна на място в работилницата.

- Същите вещества са в много по-големи количества при занаятчийския шоколад.

Не е тайна, че всяка качествена и вкусна храна се нуждае от време, съзнание и внимание, за да ни дари своите богатства. Запазването на здравословните съставки се дължи както на използването на зърната в тяхната цялост, без заместители или добавки, така и на самата занаятчийска технология, при която етапите при производството на шоколада са повече и за всеки един от тях се отделя повече време и лично отношение. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар