сряда, 10 октомври 2012 г.

"Черното цвете" на Ацтеките




Ванилията има сходна история с какаото. Отглежда се в същите тропически райони и е позната още от времето на древните цивилизации. Ацтеките са я наричали "черното цвете", което добавяли при приготвянето на тяхната какаова напитка  xocoatl, предназначена за благородниците и военните.
Ванилията е пренесена в Европа заедно с първите какаови зърна. Истинската естествена ванилия обаче няма нищо общо с белия прах, разпространен в търговските мрежи или пък с ванилина, който присъства в повечето шоколади. Ванилинът се произвежда по химичен път, а естествената ванилия е плод на зелената орхидея. В шушулките на растението се крият ваниловите зрънца, които ние използваме, смляни на пудра, за млечния шоколад. Използваме зрънца от ванилия Бурбон, сорт, отглеждащ се в Мадагаскар.




Ще разпознаете аромата на истинска ванилия в шоколада по неговия финес, който не се натрапва и прави какаовия аромат още по-красив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар