Бадеми и кайсии. Една класическа комбинация. Вкусове, които взаимно се допълват в един лек и бърз десерт, който с лекотa се съчета с новия ни бял шоколад CocoWhite. Целият десерт е веган и с възможност за безглутенов вариант. Лесен за изпълнение и с минимални възможности за грешка, този сладкиш може да направи всеки дъждовен следобед по-магически и споделен.
Време: 30 мин.
Форма за печене: 20см диаметър
Продукти:
200 г грис (оризов за без глутенов сладкиш)
100 г бадемово брашно
20 г. захар
150 мл ядково мляко
½ ч.л сода
50 г раст. мазнина (кокосово или какаово масло)
4 кайсии
Сироп:
½ ч.ч захар
50 гр захар
10 г ванилова захар
Поръска:
80 г бял шоколад
филирани бадеми
Първо се приготвя сиропът. Сладкишът трябва да е топъл, а сиропът студен.
За него кипнете водата със захарта и ванилията за 4 мин. Количеството вода не трябва да извира много, за да не става сух сладкишът.
Грисът и бадемовото брашно се смесват. Към тях се прибавя содата, захарта, мазнината и млякото. Всичко се обърква до хомогенна смес. Самата тя е гъста и стои леко мазна. Разпределя се в тава и се заглажда. С остър нож, който се потапя във вода се разрязва на квадрати.
Върху парчетата се подреждат кайсии. Сладкишът се пече 20 мин. в предварително загрята до 180С фурна. Когато започне за се зачервява го извадете и с нож минете отново по разреза на парчетата. Върнете във фурната до пълната му готовност.
След изпичане минете отново с нож из разрезите и залейте със студеният сироп.
Щом изстине напълно разтопете шоколад и го залейте. Поръсете с филирани бадеми.
Няма коментари:
Публикуване на коментар