понеделник, 16 януари 2012 г.

Селекцията на какаовите зърна

Повечето производители на шоколад днес не отделят толкова голямо внимание на селекцията на какаовите зърнa. Използват се не толкова качествени сортове какао, като вниманието се концентрира върху количеството шоколадова маса. Ето защо повечето такива шоколади са горчиви, кисели или прекалено сладки и с вкус на ванилин, добавен, за да прикрие неприятните аромати. Добавените растителни масла се опитват да заместят умишлено премахнатото какаово масло. Всички тези вещества не могат да се сравнят с хранителните и вкусови качества на съставките на какаовите зърна, които присъстват в истинския шоколад.


Хубавият шоколад не се произвежда в химическа лаборатория. Едно от най-важните неща за качествения шоколад е прецизната селекция на какаовите зърна. От тук започна и нашето приключение в света на шоколада. Отделихме доста време за пътуване, опознаване и селекция на какаовите зърна.   




Какаовите зърна са плодове на дървета, които растат единствено в регионите около Екватора: Централна и Южна Америка, Карибите, Африка, Южна Азия и Тихия океан. Всеки регион произвежда различни сортове какао, притежаващи характерни вкусови качества. Сортовете какао са разделени в три основни групи: Криоло, Тринитарио, Форестарио. Най-фините и най-редки какаови зърна са тези от сортовете Криоло и Тринитарио, представляващи само 10% от цялата какаова продукция. Те са по-трудни за отглеждане, дават по-малък добив и изискват по-специфични условия за развитие.  Ето защо тези два сорта са разпространени едиствено в Южна Америка, Карибите и някои страни от Азия. Още от самото начало знаехме, че какаото, което ще използваме за нашия шоколад ще бъде от тези 10% фини сортове какаови зърна. 

За създаването на нашите шоколади избрахме два основни вида какао с чист произход от сорта Тринитарио:

Rio Caribe Superiorстар сорт какао, отглеждан в малко имение в Рио Карибе, град в североизточна Венецуела. Черпим какаото само от едно единствено място, само така можем да бъде сигурни в неговото качество и в неговия чист и уникален произход. 

Hispaniola: био какао с чист произход, отглеждан в плантация в Доминиканската Република. 

Характерен и за двата сорта какао е развиващият се вкус, т.е. при дегустация първоначално се усещат вкусове на какао, ядки, а в последствие се развиват други различни аромати.
Ще се радваме да споделите с нас Вашите усещания от откриването и дегустирането на шоколадите "Гайо" !

Няма коментари:

Публикуване на коментар