четвъртък, 9 август 2012 г.

Single origin chocolateВ нашата работа най-много от всичко обичаме да хапваме в компания от шоколадитe и да наблюдаваме как всеки един възприема вкусовете и усещанията пo различен начин. Много често изумени хората, с които се срещаме, възкликват: "Ама, наистина ли разликата във вкуса на JAZZ и BLUES е сортът какао? И само това определя различните усещания и аромати?" 

Kогато избираме вино, знаем от кой регион искаме да бъде, какъв сепаж, умеем лесно да разпознаваме вкуса на българското вино. Обаче при шоколада индустриалното производство на захарни изделия променя с годините вкуса на хората, които свикват със стандартния "шоколадов" вкус, в повечето случаи изкуствен и еднотипен.

А всъщност при истинските шоколади е същото както при вината: различните вкусове се определят от сорта какао, от регионa на отглеждане и от технологията на изработване. В самото начало на появата на шоколада в Европа, той е бил храна, която се е дегустирала и която е носела със себе си истории за далечни земи. Ето защо ние поставяме на преден план вкусовите качества на какаовите зърна от различни региони в света. Това прави всеки един шоколад уникален. "Single origin" е понятие, което дава информация за мястото където е отглеждана суровината, за сорта какао, за вкуса, който може да очакваме. Това понятие придобива още по-голям смисъл, тъй като то дава възможността на потребителя да избира осъзнато, т.е. да изберa шоколад, направен от качачествено какао в страни, където робските практики не съществуват и където какаовите плантации спомагат за биоразнообразието, а не зa изсичането на гори с цел повече и повече какаови дървета.
Днес шоколадите съдържащи какао от един определен район са само 1% от всички шоколади, които се произвеждат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар