събота, 30 март 2013 г.

Как да си приготвим истински шоколад?


Изработването на истински шоколад директно от какаовите зърна е дълъг и трудоемък процес. Много често ни питате дали все пак не бихме могли да си приготвим истински шоколад в домашни условия. Представяме примерна рецепта, която всеки би могъл да приготви в къщи. 

Тъй като не всеки има мелница за какаови зърна в къщи :-), затова препоръчваме използването на какао на прах(22% масленост) и какаово масло, двете основни съставки на какаовите зърна.


50 г какао на прах "Гайо" (очаквайте скоро)

50 г какаово масло "Гайо",
50 г пчелен мед,
70 г сушени плодове и сурови ядки по избор.

Разтопяваме на водна баня какаовото масло, добавяме меда, разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес. Сваляме от огъня и добавяме какаото на прах. Разбъркваме отново. Докато е все още топъл шоколада, го разстиламе на тънък слой в тава. Поръсваме с избраните от нас сушени плодове и ядки. 





Ако предпочитате варианта бонбони, бихте могли вместо да изливате топлата шоколадова смес в тава, да я оставите 5мин. да изстине и след това оформите трюфели. Покрити с какао са още по-неустоими :-)


Фотография: Васил Танев

Рецептата беше публикувана и в SOFIA LIVE



5 коментара:

Unknown каза...

Здравейте и от мен, бихте ли ми казали дали какаовото ви масло е студено пресовано и нерафинирано? Благодаря предварително

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
боян каза...

Ако искаме да е млечен, какво правим?

Unknown каза...

Здравейте! Правя домашни шоколадови бонбони с каково масло и кокосово масло, но когато ги изкарам на стайна температура, започват да се размекват. Бихте ли ми казали каква е тайната, за да остават стегнати и извън хладилника? :) Благодаря предварително!

GAILLOT Chocolate каза...

Здравейте! Кокосовото масло омеква лесно на стайна температура. Ако използвате течен подсладител, той също прави консистенцията мека. Препоръчваме Ви използването единствено на какаово масло, което на стайна температура остава твърдо, ако желаете бонбоните да са по-твърди. Желаем Ви вкусни експерименти :-)

Публикуване на коментар