събота, 31 март 2012 г.

70% какаови зърна vs 70% какаова маса


Може би Ви е направило впечатление, че на етикетите на нашите шоколади отбелязваме "70% какаови зърна", а не "какаова маса" както е при повечето други шоколади. Разликате идва от факта, че ние работим директно от какаовите зърна, това е нашата изходна суровина, докато 99% от шоколадите са направени от вече готова какаова маса. Освен, че произходът и условията на отглеждане на какаото не могат да бъдат контролирани,когато се използва готова какаова маса, много от полезните съставки на какаовите зърна се заменят с други, по-евтини и не толкова здравословни. Така например какаовото масло, в което са концентрирани антиоксиданти и витамини, се замества с олио. Ето защо, когато на етикета на шоколада е отбелязано "70% какаова маса", това означава какао (сухо вещество) + мазнина. Най-често тази мазнина не е какаово масло. Почти никога не може да бъдете сигурни, че купувате шоколад, който съдържа какаово масло.





Ето защо още от самото начало държахме да работим дирекно с какаовите зърна, запазвайки изцяло какаовото масло. Какаовото зърно съдържа около 50% какаово масло. След направени лабораторни изследвания на нашите два сорта какаови зърна се установи, че Hispaniola съдържа 52% какаово масло, а Rio Caribe: 51%. Освен здравословен продукт какаовото масло създава нежно и уникално усещане при дегустация и играе ролята на естествен консервант. Благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в какаовото масло, истинският шоколад се запазва с години. 

3 коментара:

Я. каза...

Много се радвам, че опитвате да създадете истински шоколад в България.

Днес за пръв път опитах "Jazz" от биоизложението в София.

Все пак ще направя и един неблагоприятен коментар - без добавяне на дълнително какаово масло (извлечено от вас или закупено от надежден производител) едва ли ще постигнете високо качество. Вашият шоколад едва се топи на небцето (получава се леко усещане за грапавина) и не притежава така желаната "гладкост".

Искрено ви желая да успеете. Все пак не държа да спонсорирам производителите от Италия, Фрнация и отвъд за сметка на нашите.

GAILLOT Chocolate каза...

Здравейте! Благодарим Ви, че ни писахте и че споделихте мнение. Първоначално идеята ни беше да запазим какаовото зърно в неговата цялост. За бъдещите рецепти обмисляме и други варианти. Ще се радваме да обменяме идеи и впечатления :-)

Unknown каза...

искам да попитам кога и къде във Варна ще можем да се насладим на Вашите продукти?

Публикуване на коментар