събота, 22 април 2017 г.

Грилован патат с пушен пипер, мента и какао

Солените рецепти с участието на какао и шоколад са наша слабост. Днес ви предлагаме една свежа и ароматна комбинация. На пазара все по често се намират така любимите сладки картофи, което провокира и създаването на тази рецепта. Техният деликатен вкус и сладост контрастират прекрасно с леката горчивина на какаото. Комбинацията между какаови зърна и черен шоколад не е случайна. Двете внасят различни текстури и усещане на небцето. Хрупкавите зърна са в контраст с кадифените сладки картофи. Попадайки в устата, шоколадът се разтапя бавно, смесвайки се с останалите вкусове. Свежестта на чушката и аромата на мента ще обединят всичко в една неповторима хапка, освежана с капка лимон, зехтин и щипка сол. Някои неща са така прости, а оставят трайни следи в паметта ни.Време: 20 мин. 

Количество: 4 бр.

Продукти: 

2 големи сладки картофа 

2 червени чушки 

шепа прясна мента 

25 г. филирани бадеми 

25 г. какаови зърна 

40 г. черен шоколад “Рок” 

½ ч.л пушен пипер 

2 с.л лимонов сок 

4 с.л зехтин 

сол на вкус

Картофите се нарязват на филийки с дебелина 1см. Овалват се в зехтин и сол. Запичат се на грил докато омекнат и хванат загар. След като са готови се подреждат в чиния и се оставят да изстинат. 

Червената чушка се накълцва на ситни кубчета. Листата мента също се наситняват и прибавят към чушката. Добавят се какаовите зърна, натрошеният черен шоколад, филираните бадеми, пушеният пишер, зехтин, лимонов сок и сол. Всичко се разбърква и опитва на вкус. Картофите се покриват със сместа и престояват няколко минути преди сервиране. Може да се сервират на индивидуални порции или плато.


Няма коментари:

Публикуване на коментар