събота, 1 април 2017 г.

Шоколадова гранола

Сутрешната закуска! Кой може без нея? Особено, ако е вкусна, питателна и лесна за приготвяне. Гранолата е едно от нещата, които можем лесно да сътворим за себе си и децата ни. Толкова лесна, че може да се научат да я приготвят и сами.
Рецептата ни за шоколадова гранола е богата на вкусове и текстури. Ароматен запечен кокос, похрупващи какаови зърна, лешници, а меласата придава лека сладост, обогатява вкусовата палитра с нежния си щрих и обогатява всичко с желязо.
Гранола, мляко и плодове! Какъв по-добър старт за деня?

Време: 30 мин.
Количество: 500 г

Продукти:
350 г овесени ядки

50 г какаови зърна

50 г лешници

25 г сушен кокос (чипс)

20 г какао на прах

2 с.л кокосово масло

3 с.л меласа

Разполовете лешниците. Обелете какаовите зърна, ако използвате цели и ги натрошете. 

В съд разтопете кокосовото масло и меласата с 1 с.л вода. Ако използвате течна меласа, разтопете само кокосовото масло. В съд смесете овесените ядки, лешниците, какаовите зърна, кокоса, кокосовото масло и меласата. Разбъркайте добре съставките. Ако сместа не е достатъчно влажна за да полепне какаото, добавете една или две лъжици вода. Изсипете гранолата в широка тава, покрита с хартия за печене. Сместа трябва да се разпредели на тънък пласт за да може да изсъхне по-лесно. Пече се за 20-30 мин. в предварително загрята до 140С фурна с вентилатор или 150С без вентилатор. Готовността ще се познае не с очи, а с нос. Щом кухнята заухае сладко на шоколад и кокос може да проверите дали е изсъхнала достатъчно. След като е готова се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно преди да се прибере в буркан.


Eкспериментираме и приготвяме рецептите ''Гайо'' в кухнята на I Love Our Dreams

Няма коментари:

Публикуване на коментар